Kun sanat jäävät sanomatta – näin rohkaiset pelaajia jakamaan ajatuksiaan ja tunteitaan

Kuinka usein onnistumme aidosti tavoittamaan sen, mitä pelaajamme ajattelevat tai tuntevat? Vaikka olisimme taitavia lukemaan ilmeitä ja eleitä, paras tapa ymmärtää toista on yksinkertaisesti kysyä. Tämä ei kuitenkaan ole aina helppoa tai tuloksellista, sillä pelaajilla voi olla monia syitä jättää kertomatta, mitä he oikeasti sisimmässään tuntevat.

Jeff Wetzler, aikuiskasvatuksen tohtori sekä johtajuuden ja oppimisen asiantuntija, esittelee kirjassaan Ask – Tap Into the Hidden Wisdom of People Around You for Unexpected Breakthroughs In Leadership and Life (2024) käytännönläheisiä menetelmiä, joilla valmentajat voivat rakentaa syvempää vuorovaikutusta, luottamusta ja oppimista. Wetzlerin opit auttavat luomaan ympäristön, jossa pelaajat uskaltavat vapaammin jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan, mikä tukee heidän kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

Wetzlerin kirja avaa ajatuksia herättävästi, mitä tietoja ja tunteita nuoret pelaajat saattavat pitää itsellään. Tämä siitä huolimatta, että niiden jakaminen voisi merkittävästi parantaa valmennuksen kykyä huomioida pelaajien yksilöllinen tilanne ja tarpeet ja edistää heidän kehittymistään sekä urheilijoina että ihmisinä. Nuoret pelaajat voivat kokea esimerkiksi seuraavat aihepiirit vaikeiksi jakaa:

  • Minkä asioiden kanssa he kamppailevat ja minkälaista apua he tarvitsevat. Pelaajat saattavat jättää kertomatta ongelmistaan tai haasteistaan, koska he pelkäävät näyttävänsä heikoilta tai olevansa vaivaksi.

  • Mitä he todella ajattelevat tai tuntevat jostain asiasta ja mistä heidän näkemyksensä kumpuavat. Monet nuoret pelaajat saattavat tuntea olonsa epävarmoiksi ilmaistessaan mielipiteitään tai tunteitaan, erityisesti jos ne eroavat muiden mielipiteistä.

  • Heidän palautteensa valmennukselle ja ehdotukset siitä, miten harjoituksia tai valmentajan käyttäytymistä voisi parantaa. Pelaajat saattavat pelätä valmentajan reaktiota tai ajatella, että heidän palautteellaan ei ole merkitystä.

  • Heidän rohkeimmat ideansa ja unelmansa, joita he pelkäävät muiden pitävän epärealistisina tai turhan suurina. Nuoret voivat kokea, että heidän ideansa tai tavoitteensa eivät ole toteutettavissa tai ettei niitä oteta vakavasti.

Wetzler tuo esiin myös muita syitä, miksi pelaajien voi olla vaikeaa jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan rehellisesti. He saattavat pelätä seurauksia, kuten valmentajan ärtymystä tai arvostelua, ja pohtia, miten rehellisyys vaikuttaisi valmentajan ja pelaajan väliseen suhteeseen. Lisäksi nuoret voivat kokea, että oikeiden sanojen löytäminen on haastavaa, varsinkin monitahoisissa tai vaikeissa tilanteissa.

Kiireinen arki voi puolestaan viedä voimia ja jaksamista, jolloin ajatusten jakaminen tuntuu liian raskaalta. Lisäksi pelaajat saattavat ajatella, ettei jakaminen ole vaivan arvoista, jos valmentaja ei näytä aidosti kuuntelevan tai toimivan saadun palautteen perusteella.

Kun tiedämme, miksi pelaajat saattavat pidätellä ajatuksiaan ja tunteitaan, on tärkeää pohtia, miten valmentajana voimme rohkaista heitä avautumaan. Wetzler ehdottaa useita käyttökelpoisia keinoja, joilla voimme rakentaa luottamusta ja edistää avointa vuorovaikutusta:

  • Luo turvallinen ympäristö. Rakenna ilmapiiri, jossa pelaajat tuntevat olonsa turvalliseksi ja luontevaksi jakaa ajatuksiaan. Ole avoin, osoita empatiaa ja arvosta heidän näkemyksiään. Tutustu pelaajiin henkilökohtaisesti, mikä voi helpottaa heitä avautumaan.

  • Esitä laadukkaita kysymyksiä. Käytä selkeitä ja avoimia, keskusteluun kutsuvia kysymyksiä, jotka osoittavat aitoa uteliaisuutta ja halua ymmärtää pelaajien näkemyksiä. Vältä hyökkääviä tai johdattelevia kysymyksiä ja rohkaise avoimeen ja rehelliseen keskusteluun.

  • Kuuntele oppiaksesi. Kuuntele pelaajia kolmella eri tasolla: mitä he sanovat (faktat), miltä heistä tuntuu (tunteet) ja mitä he viestillään tavoittelevat (tarkoitus). Anna heille tilaa ja aikaa ilmaista ajatuksensa.

  • Näytä haavoittuvuutesi ja ole avoin tarkoitusperistäsi. Kerro rehellisesti halukkuudestasi oppia pelaajilta. Selitä, miksi kysyt tiettyjä asioita ja miten heidän vastauksensa voivat auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä. Ilmaise, että arvostat heidän palautettaan ja olet siitä kiitollinen.

  • Osoita, että palaute saa aikaan muutosta. Kiitä pelaajia heidän jakamastaan tiedosta ja muista kertoa, miten heidän palautteensa on vaikuttanut toimintaasi tai päätöksiisi. Palaa uudelleen keskusteluun varmistaaksesi, että olet ymmärtänyt oikein heidän ajatuksensa ja toiveensa.

  • Luo aikaa ja tilaa keskusteluille. Varaa riittävästi aikaa kohtaamisille ja järjestä ne paikoissa, joissa pelaajat tuntevat olonsa mukavaksi. Tunnista asemasi valmentajana ja auktoriteettina, mutta pyri silti vuorovaikutukseen, jossa pelaajat kokevat tulevansa aidosti kuulluiksi ja arvostetuiksi.

***

Wetzlerin vinkit tarjoavat valmentajille arvokkaita keinoja luoda ilmapiiri, jossa pelaajat uskaltavat avautua ja jakaa ajatuksiaan. Viime kädessä kyse on siitä, että jokainen pelaaja kokee olevansa arvokas valmentajalle, joukkueelle ja koko seurayhteisölle.

Kun pelaajat tuntevat, että heidän mielipiteillään on merkitystä ja heitä kuunnellaan aidosti, vaikuttaa se positiivisesti heidän itsetuntoonsa ja kehitykseensä niin urheilijoina kuin ihmisinä. Näissä hetkissä syntyy aito ja merkityksellinen yhteys, joka saa heidät tuntemaan itsensä nähdyiksi ja kuulluiksi juuri sellaisina kuin he ovat.

Lisälukemista:

Brooks, D. (2023): How to Know a Person – The Art of Seeing Others Deeply and Being Deeply Seen.

Flett, G. (2018): The Psychology of Mattering – Understanding the Human Need to be Significant.

Lundy, L. (2007): “Voice” is not enough”: Conceptualising Article 12 of the United Nations Convention on the Rights of the Child, British Educational Research Journal, 33:6.

Mannix, K. (2021): Listen – How to Find the Words for Tender Conversations.

Rollnick, S. ym. (2020): Coaching Athletes To Be Their Best. Motivational Interviewing in Sports.

Shorter, R. (2018): Conversations For The Journey: 40 ways for you to build sporting character.

Wetzler, J. (2024) : Ask – Tap Into the Hidden Wisdom of People Around You for Unexpected Breakthroughs In Leadership and Life.

Wise, W. & Littlefield, C. (2017): Ask Powerful Questions – Create Conversations that Matter.

Edellinen
Edellinen

Ajattomat oivallukset valmentajan tukena

Seuraava
Seuraava

Varmuuden illuusiosta ja epävarmuuden mahdollisuuksista