Luottamuksen hyvä kehä
Myönteisen ja rohkaisevan valmennussuhteen avulla voidaan tukea pelaajan kasvua urheilijana ja ihmisenä.
Valmentajan ja pelaajan välisen valmennussuhteen rakentumisessa korostetaan luottamusta, mutta käytännössä tämä vaatimus jää usein epämääräiseksi.
Mitä ovat ne konkreettiset arjen toimenpiteet, joilla voin valmentajana lisätä luottamusta itseni ja pelaajien välille?
Stephen Coveyn kirja "The Speed of Trust – The One Thing That Changes Everything" (2006) tarjoaa valmentajille käyttökelpoisia keinoja luottamuksen vahvistamiseen. Covey käsittelee kirjassaan luottamusta monitahoisesti, mutta pystyy myös tiivistämään ydinkohdat konkreettisiksi toimintaohjeiksi. Ohessa muutama keskeinen toimintaohje valmentajan kontekstiin muokattuna:
Kunnioita pelaajia, toisia valmentajia ja toimihenkilöitä
Kunnioita jokaista pelaajaa omana yksilönä. Välitä heistä aidosti. Kiinnitä huomiota arkisiin tilanteisiin, joissa luottamus rakentuu askel kerrallaan. Kiitä pelaajia, kun he auttavat treenivarusteiden tai pallojen keräämisessä. Kiitä joukkueesi valmennustiimin jäseniä sekä toimihenkilöitä heidän omasta panoksestaan. Kiitä huoltajia turnausmatkan päätteeksi pelaajien edessä.
Toimi avoimesti ja rehellisesti
Avaa mahdollisimman avoimesti joukkueesi toiminnan perustelut ja tavoitteet pelaajille ja vanhemmille. Älä panttaa tietoja vaan mieti jakamisen hyötyjä. Ilmaise mielipiteesi rehellisesti ja kiertelemättä. Ole suorapuheinen, mutta hyväntahtoinen. Tunnista asiat, joista ei puhuta ääneen ja ota niitä rohkeasti yhteiseen keskusteluun.
Tunnusta ja korjaa virheesi
Kun olet tehnyt virheitä tai erehtynyt jossakin asiassa, kiinnitä huomiota siihen, miten reagoit asiaan. Yritätkö peitellä virheitäsi tai selitellä niitä parhain päin? Vai otatko vastuun asiasta ja lähdet korjaamaan tilannetta? Kerro esimerkiksi suoraan pelaajillesi, jos suunnittelemasi harjoite ei toiminutkaan käytännössä. Tarkenna, ettei pelaajien toiminnassa ollut vikaa vaan valmentajassa, ja että suunnittelet seuraavalle treenikerralle paremmin toimivan harjoitteen.
Toimi vastuullisesti ja tuloksellisesti
Ota vastuu omasta tekemisestäsi. Älä syytä muita tappion hetkellä. Ole ajoissa, toimi suunnitelmallisesti. Älä lupaa liikoja ja sitten alisuorita. Toteuta asiat, joita varten sinut on valittu tehtävääsi. Jos lupaat pelaajillesi jotakin ("ensi kerralla pidetään sitten miniturnaus"), pidä lupauksistasi kiinni.
Kehitä itseäsi ja uudistu
Pyri jatkuvasti kehittämään ominaisuuksiasi ja taitojasi valmentajana. Pyydä aktiivisesti palautetta niin pelaajilta kuin valmentajilta/valmennuspäälliköltä. Muokkaa tarvittaessa toimintaasi palautteen myötä. Tiedosta, että tämän päivän osaamisella ei välttämättä pärjää enää huomenna. Toimi pelaajillesi jatkuvan oppimisen esikuvana, niin vahvistat samalla heidän luottamustaan kykyihisi valmentajana.
Kuuntele ensin
Kuuntele ennen kuin puhut. Älä oleta tietäväsi, mikä pelaajillesi on parasta vaan keskustele heidän kanssaan. Älä oleta, että sinulla on kaikki vastaukset tai edes kaikki tarpeelliset kysymykset.
Vastuuta ja luota
Anna pelaajillesi haasteellisia ja luottamusta vaativia tehtäviä. Peluuta pelaajia rohkeasti eri pelipaikoilla. Anna eri tasoryhmien pelaajille mahdollisuuksia haastaa ja toteuttaa itseään välillä helpommissa ja välillä kovemmissa pelitapahtumissa.
***
Kunnioittava, rehellinen ja vastuulllinen vuorovaikutus vahvistaa valmentajan ja pelaajan valmennussuhdetta sekä keskinäistä luottamusta. Positiiviset vaikutukset heijastuvat myös joukkueen yhteiseen toimintakulttuuriin sekä laajempaan seurayhteisöön.
Luottamuksen hyvä kehä laajenee, kun annat sille mahdollisuuden.
Lisälukemista:
Tschannen-Moran, Megan (2004): Trust Matters: Leadership for Successful Schools.
Newman, Alexander & Donohue, Ross & Eva, Nathan (2017): Psychological safety: A systematic review of the literature. Human Resource Management Review 27(3).
Vella, Steward, Lindsay Oades & Trevor Crowe (2011): The Role of the Coach in Facilitating Positive Youth Development: Moving from Theory to Practice. Journal of Applied Sport Psychology 23(1).
Jowett, Sophia (2005): The coach–athlete partnership. The Psychologist 18(7).
Davis, Louse & Sophia Jowett (2014): Coach–athlete attachment and the quality of the coach–athlete relationship: implications for athlete’s well-being. Journal of Sports Sciences 32(15).